לקוח שהציע מחיר במכרז ורוצה לחזור מהקנייה

שאלה:

יש בתי מכירות באינטרנט כמו ביד ספירט[ מצ"ב קישור] שמוכרים בפומבי לכל המרבה במחיר,למעשה גם אחרי ההצעה אין שום תשלום עד החיוב בפועל.
השאלה היא האם לאחר הזכיה חובה לקנות את הפריט או שיכול לומר אני חוזר בי.

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה אם מציע מחיר אין בכך שום מעשה קניין, ולכן אין אפשרות לחייב את הלקוח לקנות את המוצר.

אדם שאמר שיקנה חייב לקנות ואסור לחזור מדברו משום מחוסרי אמנה. ונראה שבמכרז של מכירות וכל אחד מציע מחיר, אין איסור של מחוסרי אמנה אם חוזר ולא רוצה לקנות. כיון שדין מחוסרי אמנה נאמר דווקא אם סיכם סופית שרוצה לקנות אבל אם לא סיכם סופית שרוצה לקנות אין איסור. ובמכירות של מכרז זה רק הצעות מחירים ואין סיכום סופית שיקנה, לכן אין מניעה הלכתית ללקוח לסגת מהעסקה.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. לכאורה ניתן להביא סימוכין לכך מדין גואל מיד הקדש שהמשנה דנה במקרה שחזר בו האחרון שממשכנים מנכסיו משמע רק משום הפסד הקדש אך בהדיוט אין עליו ולא כלום

  2. ודאי שמנהג לקניין נחשב לסיטומתא, אבל במכירה פומבית שכל אחד מציע מחיר ולא יודע אם יזכה אין כאן מעשה של גמירות דעת לקניין ולכן אין כאן סיטומתא. כיום מקובל שאם רוצים לעגן על המכירה והרוכשים לא יבטלו הם מתנים תשלום מראש או קנס כספי.