הלוואה תמורת נכס – ריבית

שאלה:

שלום לרב
מישהו אמר לי שמותר להלוות בריבית אם הלווה והמלווה מסכמים בינהם שהפרעון יהיה רק מנכס מסוים ובאם יאבד יהיה הלווה פטור מלפרוע האם זה נכון?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הנכס קיים בידו של המוכר, מותר לומר לקונה שמוכן למכור לו במחיר נמוך והפירעון יהיה מהנכס המסוים, למרות שהנכס שווה הרבה יותר מהתשלום. מאחר והנכס בידו הרי זה מכר ולא הלוואה. אבל אם הדבר שנמכר אינו בידו – אסור. ואם אי שומתו ידועה, הרמ"א סובר שגם אם אין בידו מותר.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קעג סעיף ז. ובנו"כ.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ציטוט מתוך מאמר שפורסם באתר זה כ"א אייר התש"פ "הרב פיינשטיין אף הוסיף שמותר להלוות גם לאדם פרטי הלוואה בריבית, בתנאי שאין אחריות אישית על הלווה לתשלום החוב, אלא אחריות על נכסיו (שעבוד נכסים) בלבד."