ברכת שהחיינו לפרי מורכב / זנים שונים של אותו פרי

שאלה:

אכלתי אפרשזיף וברכתי עליו שהחיינו.
אם אח"כ אני אוכל אפרסק או שזיף בנפרד – אצטרך לברך שוב שהחיינו או שהברכה שברכתי על האפרשזיף כבר כוללת אותם?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי תזדקק לברך שהחיינו, כיון שגם על שני זנים של אותו פרי מברכים, כמו ענבים שחורים ולבנים וכדומה, ראה ברכי יוסף סי' רכה אות ה, אלא שבזה הביא המשנה ברורה שיש שהורו שלא לברך כיון שיש להם שם אחד וכל אחד יעשה בזה כהוראת רבותיו, אבל כאן הם שמות חלוקים ואין חשש.

לגבי עצם הברכה שכבר עשית: פרי מורכב שנעשה באופן האסור משום כלאים דעת הרבה אחרונים שלא מברכים עליו שהחיינו כיון שנעשה בתחילה באיסור. אכן ברוב המינים המורכבים היום מדובר בהרכבה בגריעינים ולא בענפי האילן עצמו וניתן לברך עליהם שהחיינו.

מקורות:

על ברכת שהחיינו על פרי מורכב ראה ביאור הלכה סי’ רכה ד”ה פרי, וראה שם שבשאילת יעב”ץ חולק וסובר שמברכים גם על פרי כזה. ובהליכות שלמה פרק כג אות יח בשם הגרש”ז אויערבך על החילוק הנ”ל בין סוגי ההכלאות. על ברכת שהחיינו במינים שונים של פירות ראה משנה ברורה סי’ רכה סעי’ ד ובשער הציון שם ס”ק יח.