ביטול תורה כדי לשמח את סבתא

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב,
יש לי חבר שקדן ת"ח,
שאלתי היא: אם סבתא שלו שאלה אותו אם הוא רוצה להגיע להפרשת חלה שהיא עושה , וכמובן היא מדגישה שאינה רוצה לבטל אותו מהלימוד, רק שאם ירצה הוא מוזמן לבוא.
– האם הדבר נידון כמצווה שאינה יכולה להעשות ע"י אחרים (- לשמח את סבתא שלו)
או שיתחמק (- וא"כ אין לדבר סוף ולא יבקרה לעולם)
כמובן שמדובר כאן כשהוא כנראה יהיה באמצע לימוד באותה שעה, (לבקש להחליף יום או שעה לא שייך כאן כיוון שגם בשאר הזמנים הוא כנראה ילמד)
תודה רבה לרב מראש!

תשובה:

שלום וברכה

כאשר אנחנו מדברים על מצוה שאי אפשר לעשותה על ידי אחרים, הכוונה למצוה ספציפית, למשל אם סבתא נזקקת לסיוע כל שהוא שמעוגן בכללי מצות כיבוד אב ואם, למשל, אוכל שתייה וכדומה, אבל כאשר מדובר על המצוה הכללית לשמח את סבתא, הרי זה דבר שאין לו סוף וגדרים, ובודאי אין טעם להפסיק באמצע הלימוד סתם, אלא את זה עושים ביני לביני, כי אחרת למה לשמח אותה רק בהפרשת חלה, אני בטוח שכל יום אם יבוא אליה ב10:00 בבוקר לשעה ביקור היא תשמח… וכי כל יום לא ילמד תורה בבוקר? אלא שכמובן אם זה חשוב לה מאוד והיא נעלבת או מצטערת שאינו משתתף באירוע, כמובן יש לבוא. כמו כן בודאי זה שונה כאשר הסבתא אשה מוגבלת ורתוקה לבית ואין הרבה נכדים וכו' שאז נדרש ממנו יותר, מאשר סבתא פעילה או שהרבה באים אליה שאז נדרש פחות, כל אדם ינהג בחכמה ובתבונה…

בהצלחה

הצטרף לדיון

תגובה 1