כוס הפלא בשבת – כותב

שאלה:

האם מותר לשים מים חמים בכוס קסם בשבת או זה נקרא למחק השכבה השחורה או אולי אפילו ליצבוע את הציור?
ואם אסור, נחשב דבר "קיימה" או לא, כי בכמה דקות כשהמים מתקררים חוזרת השכבה השחורה?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

כוס זו אסור להשתמש בה בשבת.

מקורות:

האיסור לכתוב ולצבוע בשבת קיים גם כאשר הדבר אינו נעשה באופן רגיל, אלא על ידי חום וכדומה, ולכן מדחום שאופן פעולתו הוא שמכח חום הגוף נכתבים על גביו אותיות או מספרים אסור להשתמש בו בשבת, כפי שכתב הגרש”ז אויערבךבשמירת שבת כהלכתה פרק מ סעי’ ב. וכן אסור לטבול קיסם המיועד לבדיקת הריון בתוך הפרשות הגוף כאשר על ידי חומרים מסוימים שיש בהפרשה משתנה צבעו לירוק וכדומה [ראה שם פרק לג הערה פג], ואף בנידון שלנו הוא כך.

אמנם, משקפיים שמחליפות צבעם לכהה יותר בשמש התירו הפוסקים להשתמש בהם בשבת, אולם שם הנימוק הוא שהאדם אינו צובע ואינו יוצא חוץ לביתו כדי לצבוע ואין זה אלא גרמא [ראה ארחות שבת ח”א עמ’ תנה]. סברא זו היה ניתן לומר גם כאן, כאשר אדם מעוניין לשתות משקה מסויים ואגב כן הכוס משנה גווניה. אולם נראה שאין די בכך כדי להקל, כיון שכוס זו נעשית במיוחד לצורך כך ובדרך כלל משתמשים בה בשביל השעשוע. כמו כן, נתינת המים החמים בכוס נפעלת על ידי מעשה האדם ממש, משא”כ היציאה חוץ לבית שאינה פועלת פעולה זו אלא רק מזמנת את השמש לפעול בהן את פעולתה.