מים אחרונים לאחר ברכת המזון למי ששכח קודם

שאלה:

מה קורה אם לאחר ברהמ"ז נזכרתי שלא נטלתי מים אחרונים, יש טעם ליטול אז? או שמא זה כבר מדי מאוחר ופספסתי? בחינת "חסרון לא יוכל להמנות"

תשובה:

שאלתך היתה מפתיעה, אבל באמת מצאתי בתשובות הגאונים [ליק, סי' מז] בשם רב נטרונאי גאון, שהמסובים רשאים גם לכתחילה ליטול ידים אחר ברכת המזון, ורק המברך צריך ליטול קודם כדי שלא יברך בידים מזוהמות [זה היה למנהגם שכולם יוצאים ממנו] כך שנראה שבהחלט יש ענין ליטול גם אחרי הברכה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח.
    יש משנ"ב בסימן קפא שכותב במפורש שאפשר לעשות מים אחרונים לאחר ברכת המזון. זיל בתר טעמא של מלח סדומית. בתנאי שידיו לא מזוהמות שאז אסור לברך כך ברכת המזון וחייב מן הדין לשוטפם.
    בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.

  2. ברור, רק הספק של השואל מן הסתם היה שהרי בזמנינו אין מלח סדומית ועיקר טעם הנטילה הוא על פי סוד, וזה אני באמת לא יודע לענות, אבל בעקבות דברי רב נטרונאי גאון ראינו שזה לא מנהג מוזר, ועדיין צ"ע.