לחם העשוי מעירבוב קמחים שמן ומים

שאלה:

עירבבתי קילו קמח כוסמת עם קמח כוסמין כוס אחת הוספתי שמן מים פושרים כוס סוכר קואאקר מלח מעט הטעם מורגש מתיקות האם צריך נטילה והמוציא??

תשובה:

צריך דבר ראשון לראות אם מדובר בכוסמת או בכוסמין, שכן כוסמין זה דגן ולחם הנעשה ממנו ברכתו המוציא, וכוסמת זה קטניות. בהנחה שהכל נעשה בדגן, והנושא הוא רק המי פירות והמתיקות, למנהג בני אשכנז הקובע הוא הרוב, אם יש רוב מים מברכים המוציא ואם הרוב שמן ותבלינים סוכר וכדומה – מזונות. למנהג בני ספרד הקובע הוא עד כמה הטעם מורגש, חלה מתוקה זה כבר מזונות למנהג בני ספרד.

בהנחה שמדובר בכוסמת, אין לברך המוציא אא"כ אוכלים כזית מהדגן עצמו בתוך כדי אכילת פרס שזה ארבע דקות.

מקורות:

ראה סי' קסח סעי' ז, וסי' רח סעי' ט, ובמשנה ברורה.