אמירת ברכה בלי כיפה

שאלה:

אדם שאבד כיסוי הראש שלו ואין לו אפשרות לכסות את ראשו האם יכול לברך ללא כיסוי.
מה המקור. תודה

תשובה:

שלום רב

אסור לברך ללא כיסוי ראש, ראה שו"ע סי' צא סעי' ד ומשנה ברורה שם, אבל ודאי נראה שעדיף שיברך ללא כיפה משלא יברך בכלל. מכל מקום לא הבנתי מה הכוונה שאין אפשרות לכסות את הראש, אין שרוול? מפית? טישיו? משהו…

מקורות:

בפוסקים נחלקו האם מותר להזכיר שם שמים ללא כיפה, ואף שהלכה כדעת המחמירים, כבר הראה הגר”ע יוסף בשו”ת יביע אומר ח”י סי’ ח סימוכין רבים לדעת המקילים והכריע שאם בירך כך אינו חוזר ומברך, משא”כ לאכול בלא ברכה שהוא ודאי איסור גמור, וכמי שגוזל את הקב”ה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. ראשית תודה על התשובה המהירה. שנית אני יודע שצריך לדאוג לכיסוי כמו שציין הרב מפית,שרוול וכד'. לכן ציינתי שאין לו אפשרת כזו.נמצא במקום שלא יכול להשיג ושרוולי חולצתו קצרים מאוד. כמו כן לשים את ידו על ראשו לא שייך.
    תבורכו מפי עליון.

  2. יש מקילים בשימת היד על הראש שחשוב כיסוי כשאין אפשרות אחרת. וזה עדיף מלוא כיסוי כלל. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.

  3. למעשה כוונתי שלאו גברא ערטילאי אנא, כלומר כל אדם יש לו משהו לכסות את הראש, ארנק, הסנדוויץ שהוא מברך עליו… נייר כל שהוא וכדומה.