לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תפילה משני חדרים

שאלה:

שלום לכבוד הרב, תשעה מתפללים בבית הכנסת ועוד אחד בעזרת נשים, שבאותו מפלס, שהוא חדר מאחורי בית הכנסת, והוילון פתוח, האם מצטרף למנין לכולי עלמא?

ועוד שאלה, מה שכתוב שנשים אינם מברכות ברכת הלבנה משום שהם גרמו פגם הלבנה, ס' תכח, סע' ק א' במ'ב, מה הביאור? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. אם אלו שני חדרים נפרדים, אף שהאחד פתוח לשני זה תלוי במחלוקת הגדולה שהביא המשנה ברורה בסי' נה שעי' יג-יד ונדון הרבה בתקופת מניני המרפסות, כאשר רואים אלו את אלו משתי רשויות אם מצטרפים לעשרה. המשנה ברורה נטה בדיעבד להקל בזה ולדעת הכף החיים שם ס"ק מד אינם מצטרפים.

2. פגם הלבנה נובע מחטא אדם הראשון, בתחילה הם שני מאורות גדולים, על פי סוד לבנה היא תמיד בסוד הנוקבא. [וכך כתב השל"ה: "אשר נראה בעיני, שמטעם זה מתרחקים הנשים ממצוה זו, אף על פי שמקיימין הרבה מצות עשה שהזמן גרמא, כגון שופר ולולב, ולא ראינו מעולם נשים מקיימות קידוש הלבנה, אף שהן נזהרות בכל התפילות, מפני שפגם הלבנה גרמה האשה הראשונה, דהיינו חטא חוה, ומתרחקים מפני הבושה. אף על פי שמצאו להם תיקון אחר כך, שנתקנו בעגל… מכל מקום, האשה היא סיבה ראשונה שבא המסית לעולם, ואחר כך החזיקו אותו האנשים בעגל, ועדיין לא נטהרנו, ולפעמים פגום ולפעמים מלא"]