נטילת ידים לאחר בדיקת דם

שאלה:

האם בדיקת דם נחשבת להקזה ומחייבת נטילה? לכאורה הרי בהקזה היו מוציאים כמות של דם והיו צריכים אוכל מיוחדלאחריו וכן היה סכנה לשמש ביום הקזה משא"כ בבדיקה שמוציאים כמה טיפות.

תשובה:

שלום וברכה

כיון שמדובר בדבר סגולי אין להוסיף על מה שתיקנו חכמים בפירוש, וא"צ נטילה לאחר בדיקת דם, אא"כ נגע במקומות המכוסים.

מקורות:

נשמת אברהם ח"א סי' ד ס"ק ד.

שהביא במ"ב שעלוקה צריך גם כן ליטול וטוב להחמיר וכתב  "ואולי זה רק כשעצם הוצאת הדם הוא הרפואה כגו לחולים שיש להם מחלה הגורמת לעודף של כדוריות אדומות וחייבים להקיז דם מפעם לפעם אמנם מה שלוקחים דם מהחולה לבדיקות אין צריך ליטול ידים אחר כך ואפי' בלקיחת כמות גדולה." וכן הביא בשם הגרש"ז אוירבעך שלדעתו צריכם ליטול ידים רק אחרי הקזה שהיא עצמה לשם טיפול ולא כשהכוונה לשם בדיקות "וטעמו דבדברים שהם משום סגולה אין לנו אלא מה שכתוב ובזמן חז"ל ההקזה היתה רק לשם טיפול ולא לשם בדיקת הדם. אך מובא בספר בדמייך חיי בשם הגרי"ש אלישיב מסתבר שתרומת דם הינה בכלל הקזת דם שעל זה שנינו שמקיז דם ולא משי ידיה מפחד ז' ימים ולכן יש ליטול ידים אחרי תרומת דם עכ"ל. גם מובא שם בשם הגרי"ש אלישיב והגר"מ הלברשטאם שאין צריך ליטול ידים אחרי בדיקת דם"