חיסונים מריקמות עובריות

שאלה:

כאשר קונים מקרר מוודאים שאין בו חשש חילול שבת!
אבל כשמחסנים…האם בודקים מה מכיל החיסון?
למה היהדות החרדית לא הקימה מכון שייתן הכשר לחיסונים?
האם יש בעייה הלכתית באיסור הנאה מהמת?

האם חיסונים שמכילים תאים עובריים (של בני אנוש שמתו בהפלות וכולי) מותר להתחסן בהם?
MRC5 – תאי דיפלואיד אנושיים. שנמצאים בחיסונים:
אדמת, אבעבועות, הפטיטיס A.
תאי פיברוסלט אנושיים. (מלקיחת ריקמה עוברית "מהפלה")

מה באמת מכילים החיסונים? – מרסלה פייפר טרי וד״ר פלוטקין בחשיפה מצמררת

״עוברים של בני אדם הוכנסו לחיסונים״ מתוודה ד״ר פלוטקין

תשובה:

שלום וברכה

נפל בשונה מאדם חי לכל הדעות מותר להשתמש ברקמותיו להשתלות, ראה מאמרו של הגר"י זילברשטין באסיא סז-סח תשסא עמ' 6-7. כמובן רק לאחר שמת ולא בעודו חי במעי אמו. כך שמעבר לנושא הטכני, חיסונים זה דבר שמיוצר על פי כללי רפואה ובמעבדות שאני מאמין שקשה מאוד להגיע אליהן, אין כאן כל איסור מדינא ככל שמדובר בנפלים.

מקורות:

תשובת הרב יצחק זילברשטיין בחוברת אסיא סז:

למכובדנו הדגול איש חי רב פעלים להצלת ילדי ישראל ההולך בדרכי שפרה ופועה, שלו' וישע רב. במקרים של הריון מסוג זה שברור ואין כל ספק שהעובר כלל לא יחיה, מותר להציע לאשה ללדת את עוברה ולתרום את אבריו להצלת ילד יהודי הנמצא לפנינו, דלא עדיף מבין שמונה חדשים שמבואר במסכת שבת דף קל"ה : "בן שמונה, הרי הוא כאבן ואסור לטלטלו… אבל אמו שוחה ומניקתו מפני הסכנה". ופרש"י: "מפני שחלב הרבה בדדיה ומביאה לידי חולי". הרי שבן ח' נחשב כאבן, ומסתבר דה"ה ילוד שאין לו כל סכוי לחיות בגלל חסרון מוח. שגרוע מבן ח'. ולכן מותר לתרום אבריו להצלת תינוק יהודי שנמצא לפנינו  ואחתום בברכה נאמנה לכב'

יצחק זילברשטיין

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה על התשובה.

    אני מבין שאף גורם לא בדק את הנושא לעומק.
    והאם נעשה ביקור של רבנים שמבינים בנושא בחברות החיסונים?
    ונפלים זה שנפלו בדרך העולם? או גם בהפלה יזומה עדיין נקראים נפלים?

  2. הסיכוי להפלה יזומה בשלב מתקדם של ההריון נמוך עד מאוד, וגם אינו חוקי בדרך כלל, כך שנראה שמדובר בחשש רחוק מאוד, ואין לך דין ביטול גדול מזה, לכן אינני רואה מקום לחשש. אינני יודע אם נושא זה נבדק על ידי גורמי כשרות. אין לי קשר עם גורמים כאלו.