לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

אלמן ואלמנה שנישאו בשנית – ליד מי נקברים?

שאלה:

האם לפי ההלכה מותר לאלמן או אלמנה שהתחתן עוד הפעם להקבר ליד אשתו או בעלה

תשובה:

המעבר יבוק (פ"ט מאמר שפא) כתב, כי אדם שהתחתן פעמיים, יש לקבור את אשתו הראשונה בסמוך אליו מפני שעפ"י רוב היא זיווגו האמיתי כלשונו. ובשו"ת דברי מלכיאל ח"ב סי' עב רצה לסנגר על המנהג שאין לקבור אישה בסמוך לבעלה, בדיוק מהטעם הזה, משום שפעמים אשתו השניה שחייתה עימו הרבה שנים עלולה להצטער אם יקברו את הראשונה לידו. כלומר, יתכן שיש לקחת גם שיקול זה בהחלטה על מקום הקבורה.

גם לגבי אשה בספר מעבר יבוק כתב שעדיף לקוברה ליד בעלה הראשון. ראה בשו"ת זרע אמת (יו"ד סי' קמו) שהרחיב בסוגיה זו, והביא את דברי המעבר יבוק, אלא שלא הכריע בעניין. וכתב שאם היא אמרה לפני כן היכן רוצה להיקבר, ודאי שרצונה עדיף, אולם אם לא אמרה דבר לדעתו אין הכרע, אלא שבגלל שאין הכרע, עדיף לעשות כדברי המעבר יבוק אם אין את השיקול הנ"ל.