שערות על הריצפה – מוקצה

שאלה:

האם מותר להרים קבוצת שערות מהריצפה, או שזה נחשב מוקצה? ומה הטעם?

תשובה:

שלום וברכה

זה ודאי מוקצה כמו כל ליכלוך שאין בו שימוש, מוקצה מחמת גופו, אבל אם זה מראה דוחה ולא נעים מותר להוציא על פי ההיתר של גרף של רעי.

גרף של רעי פירושו הכלי המיועד לצואה ואפילו כאשר אין בו צואה מותר לטלטלו ככל דבר מאוס הנמצא במקום ישיבתו שהתירו לסלקו מפני כבוד הבריות, אם אכן הדבר מאוס עליו.

ההיתר של גרף של רעי נאמר דוקא בכל דבר המטונף ומאוס על האדם שהתירו לסלקו מפני כבוד הבריות, אבל אין היתר לטלטל מוקצה מפני אי נוחות כגון מוקצה מחמת גופו או מחמת חסרון כיס ואפי' שצריך למקומו, רק בכלי שמלאכתו לאיסור מותר לטלטלו לצורך גופו ומקומו.

מקורות:

דיני גרף של רעי נמצאים בשו"ע ש"ח סעיף ל"ד. "כל דבר מטונף כגון רעי וקיא וצואה בין של אדם בין של תרנגולים וכיוצא בהם אם היו בחצר שיושבים בה מותר להוציאם לאשפה או לבית הכסא ואפילו בלא כלי ואם היו בחצר שאינו דר שם אסור להוציאם ואם ירא מפני התינוק שלא יתלכלך בה מותר לכפות עליה כלי"

ערב טוב.