חמאת נוכרי

שאלה:

שבוע טוב
הסתפקתי מה הדין בחמאת נוכרי [100 אחוז חמאה] שיש לה כשרות רבנות בלבד, האם יש מקום להקל גם למי שאוכל בכשרויות מהודרות, כי הבנתי שחמאת נוכרי אינה דומה לחלב נוכרי כיון שאי אפשר לעשות חמאה מבהמה טמאה.

תשובה:

אין להקל משתי סיבות, ראשית הנושא של חמאת נכרי עצמו נתון במחלוקת ומנהגים שונים, מעיקר הדין חמאת עכו”ם הוא דבר שתלוי במנהג [שלא כחלב או גבינה], ואם אין מנהג ידוע שלא לאוכלו יש להקל, ראה שו”ע יו”ד סי’ קטו סעי’ ג. אלא שכתב הגר”מ שטרנבוך בספרו ארחות הבית, שמצוי היום שהיצרנים מערבים מעט מרגרינה בחמאה כדי לייצב או כדי לחסוך עלויות, ולכן למעשה יש להמנע, ואין לקנות אלא בכשרות מוסמכת. שנית, בכל חלב רבנות מלבד חשש חלב נכרי יש גם בעיות של חליבה בשבת.

יום נעים.