מחזי או שמא יבוא לידי איסור

שאלה:

שלום רציתי לדעת האם יש נפקמינא בין איסור דרבנן מטעם של "שמא" יגיע לאיסור תורה או "מחזיא" למשל לגבי שינוי וכו
תודה

תשובה:

לא הבנתי את הקשר בין הנושאים: שמא יבוא לידי איסור, זה סייג כדי שלא יעבור באיסור תורה. מיחזי זה נושא אחר של מראית העין, שלמרות שהדבר מותר, אסרוהו כדי שלא יחשבו שהוא מותר ויטעו בדין. למשל: מוקצה הוא סייג, אדם שיקח פטיש ביד, זו לא סיבה שיחשוב שמותר לדפוק מסמר בשבת, אבל יתכן שישכח את האיסור ויבוא לעשות זאת. לעומת זאת מיחזי – אדם שיעשה חזרה בשבת לפלטה באופן האסור, יטעה הוא או אחר שרואה אותו לחשוב שמותר לבשל בשבת, ויבוא לעשות זאת פעם אחרת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ז"א שגם במחזי העניין הוא סייג שהוא או אחר לא יעבור על איסור תורה . שני המקרים חכמים הרחיקו את האדם מלעבור על איסור תורה אף שהדבר מותר מעיקר הדין .
    ולכן נראה לעניות דעתי שבשמא שינוי לא יעזור כי מול האדם עומד פיתוי שהדרך להרחיק אותו מאיסור תורה הוא ע"י מניעה ובמחזי מספיק שינוי