בכור מקבל פי שניים

שאלה:

שלום,
מה הדין אם פלוני נפטר ולא כתב ירושה, האם אז חייב לחלק לבנו הבכור פי 2 מכל בניו

תשובה:

שלום וברכה,

התורה זיכתה לבכור שמקבל שני חלקים בירושה. למשל אם יש ארבעה אחים, מחלקים את הירושה לחמשה חלקים. הבכור מקבל שני חלקים ושאר כל אח מקבל חלק אחד.

הדין של פי שניים נאמר דווקא בחלק של האב, ולא בחלק של הבן. ולכן אם יש כסים לאם – דירה שרושמה על שמה וכדו', אין הבכור נוטל פי שניים. כמו כן הבכור מקבל פי שניים רק בעזבון זמין שהשאיר האב. אבל אם האבא הניח בעזבונו חובות שהיו חייבים לו כספים, והיורשים גובים את החובות של האב, אין הבכור מקבל פי שניים בחובות האלו.

בכור שנולד בניתוח קיסרי אין לו דין של בכור לגבי כפל בירושה.

יש עוד פרטי דינים בזה – ראה שו"ע חו"מ סימן רעז – רעח.

בהצלחה.