טלטול בקבוק שנגמר בשבת / סגירת בקבוק ריק בשבת

שאלה:

שלום
א. האם לאחר שבקבוק מים שסיימו את המים שבו בשבת מותר בטלטול?
ב. האם מותר בשבת לסגור את הבקבוק בפקק לאחר שסיימו את המים שבו? מצד זה שכעת יזרקו אותו לפח ולא יפתחו אותו בזמן הקרוב אז אולי זה סוג של בונה..
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. כיון שנוהגים לפעמים להשתמש שוב למים קרים וכדומה, זה אינו מוקצה, ובודאי אם זה מפריע ומטלטלים לפח יש בזה ענין של גרף של רעי.

2. נהגו להקל לסגור בשבת אף שיש צד גדול להחמיר בזה.

מקורות:

לשיטת השו"ע הרב בסי' שיג כידוע, הסיבה שמותר לסגור פקק בשבת היא משום שעתידים לפותחו בו ביום, וכאן הרי זה ישאר סגור לעולם. ואגב שאלה זו נוגעת גם לגבי אדם שרגיל לשתות מעט יין [מתוק שבא בהברגה, או ליקר שבא כך] בסעודת השבת, וכשהוא סוגרו בתום הסעודה בשבת בבוקר ודאי לא יפתחנו עד שבת הבאה, האם הדבר מותר! למעשה נהגו להקל בזה כמובא בארחות שבת פרק ח הערה ד ופסקי תשובות סי' שיג הערה 98, והטעם משום שבמהות רגילים לפתוח ולסגור תדיר סוג כזה של פקק, ורק עכשיו מחמת סיבה מסוימת זה ישאר סגור. המחמיר בבקבוק ריק תבוא עליו ברכה.