גניבת דעת

שאלה:

שלום וברכה,
חברי נתן לי חבורה שהוא כתב ואכן מיד החלתי ללומדה , לאחר מכן רציתי ללמוד קצת גמרא אחרת במחשבה לגמור בע"ה לקרוא את החבורה מחר, מצד שני רציתי להראות לחברי שאני מחבב דבריו ומזדרז ללומדם על כן הנחתי הדפים פתוחים בגמרא , והזזתי מבטי מהגמרא אליהם, כך שנראה כאילו אני לומד מהם , וכמובן הודיתי לו על החבורה,
ולאחר מעשה היררתי האם אין בדבר משום גניבת דעת? ואם כן אשמח עם הרב אתן לי תשובה לדבר (ולפנות אליו כנראה יהיה לא נעים, לא לי, ואני מאמין שגם לא לו…)
תודה רבה לרב מראש!

תשובה:

שלום וברכה,

אם התחלת לקרוא את החבורה, ורצית להראות לו שאכן אתה מתעניין לקרוא את המאמר שלו, אין כאן איסור גנבת דעת כיון שאכן עברת על חלק מהמאמר. אבל אם לא עבר על דבריו ורק רצית להראות לו שאתה מתעניין בדבריו, יש בזה איסור גנבת דעת. אולם לאחר מעשה אין צורך לומר לו שלא עברת ועשית רק משום אחיזת עיניים. משום שבגנבת דעת אם השני יפגע אין חיוב להודיעו על כך. כמבואר בשו"ע סימן רכח ובסמ"ע ס"ק ח.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1