אגזמה בעור – מריחת משחה בחג שאחריו שבת

שאלה:

יש לי אקזמה [גרד בעור], ואם אני לא שם משחה, איני מוצא מנוח.
השאלה היא האם זה נחשב כחולה שאין בו סכנה – נפל למשכב. כי גם שם הכוונה שאין לו מנוחה מצער החולי.
אני מתכוון להבליע את המשחה בעור, שלפי מה שראיתי מקילים בזה, דאין זה ממרח.
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

מצד דין רפואה בשבת, כיון שיש כאן משהו שמצריך שימוש רצוף יש להקל גם אם לא נחשב חולה ממש, בעת הצורך ניתן להניח אותה על הגוף ללא מריחה אף שהיא תתמרח מעצמה. לגבי משחות שנבלעות בגוף לגמרי יש שהקילו על פי דברי המגן אברהם בסי' שטז שסבר שבאופן זה אין איסור ממרח, ארחות שבת פרק יז הערה כח לכמה מפוסקי זמנינו שהקלו בזה לצורך חולה שאין בו סכנה, אולם כאן אינני בטוח ששייכת סברא זו שכן מעונינים דוקא שלא תבלע בגוף כדי שיהיה המקום שומני.