זמן קריאת שמע ותפילה

שאלה:

בס״ד
עד לפני חצות היום אני יכול עוד להתפלל שחרית? או לפחות לאמר קריאת שמע ושמונה עשרה של שחרית?
אני פשוט מבולבל מעניין ״סוף קריאת שמע״ שמצויין בזמני היום הרבה יותר מוקדם מחצות היום.

תשובה:

ננסה לעשות סדר בדברים:

זמן קריאת שמע הוא עד שלוש שעות [זמניות] מהבוקר, ובענין יש מחלוקת איך מחלקים את שעות היום לשעות זמניות, אלא לוקחים את הזמן מעלות השחר עד צאת הכוכבים ומחלקים לשנים עשר חלקים שכל אחד מהם נחשב שעה, או שהזמן הוא מהנץ עד השקיעה, אבל על כל פנים שלוש שעות ולא חצות. מכאן שני הזמנים שבלוח על פי המחלוקת הנ"ל.

כנ"ל סוף זמן תפילה זה עד ארבע שעות.

אדם שהפסיד זמן קריאת שמע, הפסיד את המצוה! הוא חיב לקרוא כדי לעמוד לתפילה מתוך דברי תורה, אבל מצוה דאורייתא של קריאת שמע הוא הפסיד, כמו אדם שלא ישמע שופר בראש השנה…

כך גם אדם שלא התפלל שמונה עשרה עד ארבע שעות הפסיד תפילה בזמנה, אלא שבזה עדיין יש לו שכר של תפילה שלא בזמנה שהוא פחות, עד חצות היום.