לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

איזו פירצה פוסלת היקף לעירוב בשבת

שאלה:

שלום, כבוד הרב
לראובן היתה חצר מוקפת גדר וחלק מן הגדר נפל בשבת בגלל רוח חזק. האם מרגע זה אסור לראובן לטלטל חפצים בחצרו? כלומר כמה ארוך צריך להיות החלק של הגדר שנפל כדי שזה יחשב לעירוב פסול?
האם מותר להקים את החלק שנפל בשבת?
תודה רבה!

תשובה:

פירצה עשר אמות לעולם מבטלת את ההיקף, וכן פירצה בקרן זוית אפילו שאינה עשר אמות, או פירצה על פני צד שלם של ההיקף, או באופן שיש פרוץ מרובה על העומד באותו צד.

מקורות:

ראה שו"ע שסא ב:

חצר שנפרצה במילואה או ביותר מי' לרשות הרבים מקום מחיצה נידון כצידי רשות הרבים שהוא כרמלית [כמו] שהוא החצר ואם נפרץ בקרן זויות אפילו בפחות מי' אסור וכן בית שנפרץ בקרן זוית אפילו בפחות מי' ונפרץ גם הקירוי עד שנשאר באלכסון אסור אבל פירצה שאינה בקרן זוית אמרינן בה פי תקרה יורד וסותם אפילו ביותר מי' והוא שלא יהא פי תקרה משופע דליכא פה: הגה: ויש אומרים דבעינן גם כן ברוחב הקירוי ארבעה טפחים (תוספות והרא"ש פרק כיצד משתתפים וסמ"ג וטור) ואמרינן פי תקרה יורד וסותם אפילו בב' מחיצות אם יש כאן ב' מחיצות שלימות דבוקות זו בזו אבל זו כנגד זו לא (טור).

וכן שו"ע שסב, ח: פרוץ מרובה על העומד אסור אלא אם כן כל פרצה מהם פחותה משלשה טפחים: