לוותר לאדם שחייב לי כסף?

שאלה:

יש מישהי שחייבת לי כסף מזמן ובאמת שלא אכפת לי לוותר לה אבל אבא שלי אמר מה פתאום על תוותרי לה. אז אמרתי לו שמה שמגיע לי אני אקבל והוא אמר לי אז למה יש דיני ממונות
אז מה באמת לעשות?

תשובה:

שלום וברכה,

האם לוותר או לא לוותר זה החלטה הבלעדית שלך. אך לגבי השאלה אם לא יתבע אלא אולם השאלה האם אדם שמוותר יזמן לו הקב"ה את כספו ממקום אחר או לא. מדברי החזו"א מבואר שאם יכול לתבוע את כספו לפי הלכה, הרי זה מחובת ההשתדלות לפרנסתו.

בהצלחה.

מקורות:

כתב החזו"א (אמונה ובטחון פרק ג אות יד) "ואמנם אומן של בני מתא דמצי לעכב משום פסקת לחיותאי, אינו על צד המציאות, אלא על צד חיוב ההשתדלות, שכל מזונותיו של אדם קצובין לו מר"ה ועד יוה"כ, ולא יחסר לו, אם יהי' כאן אומן של מתא אחרינא, ולא יותיר לו אם לא יהיה, רק אם מצי לעכב נכנס זה בחוב השתדלות מצדו, וחוב הרחקת הנזק מצד רעהו, ואי לא מצי מעכב, אין בו חיוב השתדלות, ואין על חבירו משום מזיק, אבל המטריף לחם חקו של כל יציר בטח יתן לו די מחסורו"

ובשו"ת מנחת יצחק (חלק ד סימן עה) תמה עליו שלפי דבריו נמצא שאין רשות לוותר לשני על הנזק שעשו לו, כיון שמחובת ההשתדלות לעמוד על זכותו כדי לקלב את חלקו.