הנחת רוטב קרוש על הפלטה

שאלה:

שלום,
האם לאשכנזים מותר להניח בשבת על הפלטה אוכל שמבושל כל צורכו ויש בו רוטב מוצק מאוד ולאחר מכן כנראה שהרוטב יהפך לנוזלי?
למשל לזניה או פסטה עם רוטב שלאחר שהם במקרר הנוזלים נהפכים למוצקים ורק לאחר החימום על הפלטה הם חוזרים להיות נוזלים.

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

כרגע אנחנו לא מדברים על איסור חזרה, שלפי דעת רוב הפוסקים שאין להניח על גבי הפלטה באופן ישיר אפילו מאכל יבש, אלא רק על גבי קדרה אחרת, אלא על איסור בישול:

בענין זה יש לחלק בין דבר שמצבו הטבעי הוא קרוש ורק על ידי חום הוא נעשה נוזלי לפי שעה, עד שיחזור שוב לטמפרטורת החדר, שזה נחשב חבש, וכמו כל הנדון בשלחן ערוך בסי' שיח סעי' טו לענין "אינפנדה" פשטידת עם שומן בשר שנעשה נוזלי בחום, אבל מצבו הטבעי הוא קרוש, לבין רוטב עוף או דג וכדומה, שמצבו הטבעי שהוא נוזל, אלא שמחמת הקור הוא קורש, שזה נחשב נוזל ויש בו בישול אחר בישול בשבת. חילוק זה מוזכר כבר בהגה' רבי עקיבא איגר בסי' רנג.