גזל לכמה חברים בעבודה ואינו יודע כמה גזל

שאלה:

שלום הרב. לפני כמה שנים עבדתי בכמה מקומות ושלשלתי כסף לכיסי מהקופה.
אני רוצה להחזיר את הכסף אבל (א) אני לא יודע כמה כסף להחזיר (זה נע אולי בין 500-2500 לכל אחד) (ב) האם צריך להודיע לכל אחד? כי זה יהיה בושה גדולה, גם למשפחה

תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

את הכסף שודאי גזלת אתה חייב להשיב לכל אחד ואחד. ואת ההפרש שאינך יודע – אם בא לצאת ידי שמים חייב לשלם גם את חלק הספק.

אם אתה מתבייש להודיע להם על הגזלה אתה יכול לתת להם מבלי שידעו, כגון להכניס לחשבון בנק, או לתת בשמחה מעטפה ללא השם של הנותן. או לתת לשליח שימסור עבורם ויודיע להם שהגזלן חפץ בעילום שמו.

בהצלחה.

מקורות:

אם הגזלה תגיע ליד הגזלן יכול לתת לו מבלי להודיע לו מי הגזלן – כן מתבאר מדברי השו"ע חו"מ סימן שנה סעיף א.

כשיש ספק כמה להחזיר והאין תביעה בברי – חייב לשלם רק את חלק שגזל ואת השאר אם רוצה לצי"ש חייב לשלם, כמבואר בשו"ע סימן שסה.

ערוך השולחן סימן שסה סעיפים ג – ד:

וכל זה כשתובעים אותו בטענות ודאי אבל אם הם אינם תובעים אותו מפני שאינם יודעים אלא הגזלן אומר להם גזלתי לאחד מכם מנה ואיני יודע למי מדינא אינו נותן אלא מנה והם חולקים ביניהם.

וזהו דוקא מדינא אבל אם בא הגזלן לצאת ידי שמים צריך לשלם לכל אחד ואחד אפילו כשטוענים שמא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם אפשר לשלם לו באשראי (היות ומורידים 3% מהעיסקה)? כי זה יכול להגיע לסכומים גדולים סה"כ
    (אין אפשרות לקחת הלוואה כרגע)

  2. ם המקבל רוצה שישלמו לו באשראי, ואתה מוכן לשלם במזומן אין צורך להוסיף 3%. אם אתה רוצה לשלם לו באשראי, עליך להוסיף 3%. ואין בזה ספק ריבית, כיון שבהשבת גזל אין איסור ריבית.