החזר כסף מתזמורת שבוטלה בעקבות הקורונה

שאלה:

הזמנתי תזמורת לחתונה לכרב פסח. נתתי מקדמה. החתונה היתה לבסוף ל20 איש.לא מוכן להחזיר את המקדמה.
החתונה נערכה בבית בערב פסח. היה מוכן להביא לי בן אחד מהתזמורת בעלות מופרזת של 6000 שח.
התזמורת היתה אמורה לעלות כ11000 שח לכמה נגנים .
כמובן שלא הזמנו אותו.
האם צריך להחזיר את המקדמה.?
האולם לא לקח שקל אחד!

תשובה:

שלום וברכה,

בעל השמחה לא חייב להזמין זמר לחתונה של עשרים איש שנערכה בבית. ואין זה ביטול מצד בעל השמחה שלא הביא זמר מהתזמורת שהזמין.

ביטול האירוע נחשב למכת מדינה, מאחר ולא היה ניתן לערוך אירועים בכל הארץ. ולכן אם לא שילם אינו חייב לשלם כלל. אבל אם שילם מראש, בעל התזמורת יכול להחזיק עד כ40% מהרווח שהיה צריך להרוויח. ואת השאר להחזיר לבעל השמחה.

למשל: אם מחיר התזמורת נקבעה על 11,000. והזמר מרוויח לכיסו 2,000 אחר שנותן שכר לכל הנגנים וטכנאים שעובדים איתו, ובביטול האירוע לא שילם לשום נגן ושם טכנאי או הובלת ציוד. חייב הזמר להחזיק חצי מהרווח – 1,000 והשאר להחזיר.

טעם הדבר: לרוב הפוסקים במכת מדינה חייב הזמר להחזיר את כל התשלום של האירוע שבוטל. אולם יש שסוברים שההפסד במכת מדינה נופל על שתי הצדדים, ולכן אם תפוס לא ניתן לעכב בידו, ויכול להחזיק חצי מהרווחים שהיה אמור להרוויח. אבל יש לנכות תחילה את ההוצאות שנמנעו ממנו שלא שילם לשאר הנגנים והצוות שעובד איתו. ולכן חייב להחזיר הוצאות שנמנעו וחצי מהרווח שהיה אמור להרוויח.

מקורות:

ראה כאן שיטות הפוסקים בהרחבה.