מעביד שלוקח מעשר ממשכורת של עובד נגד רצונו

שאלה:

שלום,
האם מעביד (רב של קהילה בחו"ל) רשאי באופן הכרחי (בכל חודש) להוריד ממשכורת של עובד שלו (מרצה בקהילתו) סכום מעשר (עשר אחוז ממשכורתו) לטובת הקהילה היות ומצב כלכלי של הקהילה הוא קשה?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אם לא היה תנאי בתחילת העבודה שמוריד מעשר, אין אפשרות להוריד מעשר בעל כורחו של העובד.

יתר על כן, פעם ראיתי שכתבו בשם מרן הגר"ח קניייבסקי שליט"א שאם מורידים מעשרות בעל כורחו של העובד, אין על זה שם מעשרות, והעובד צריך להפריש שוב מעשרות. נחשב שקיבל משכורת קטנה, ולא שקיבל משכורת מעושרת.

בהצלחה.

מקורות:

המעביד חייב לשלם משכרות לפי הסכם השכירות. ופשוט שלא ניתן להוריד מעשרות בעל כורחו של העובד. ודינו שווה לאדם שלוקח משכורת מאדם זר ללא רשותו.