הלוואה בהעברה בנקאית

שאלה:

שלום ויישר כוחכם
אני מעוניין לתת הלוואה לפלוני. אין לי זמן וידע כיצד כותבים שטר הלוואה שיהיה תקף בדין תורה.
האם מסמכי הבנק שבהם רואים העברה של כסף מחשבון הבנק שלי לחשבון הבנק של הלווה יכולים להחליף שטר הלוואה
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

ישנה הלכה שאסור להלוות ללא שטר או עדים. מסמך שמעיד על העברה בנקאית יכול להוות תחליף לשטר הלוואה, מאחר וישנה הוכחה שהעביר לו כסף והשני לא יוכל להכחיש. ולכן בהעברה בנקאית לא עובר על ההלכה שלא להלוות לא שטר או עדים.

מסמך של העברה בנקאית יכול למנוע טענת להד"ם, אבל לא יוכל למנוע טענת פרעתי, או מתנה נתת לי או שהיה כסף בעד מקח. ולכן עדיף לערוך שטר מסודר – אם תרצה.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן ע סעיף א. ומקור הדברים בגמרא ב"מ עה, ב. וראה ברש"י שם והביאו הסמ"ע שם ס"ק א, שהטעם שצריך שטר כדי שלא יבוא לכפור. ולפ"ז אם יש לו מסמך שהלווה לא יוכל לכפור אינו עובר באיסור.