ספק ערלה בגיזום נמוך

שאלה:

ב"ה
שלום לרב
גזמתי עצי זית בן עשרות שנים .
עץ אחד בשל תקלה נגזם נמוך ונשאר מהגזע כחמישה טפחים, אך החוטר שיצא לאחר מכן צמח בגובה נמוך משלושה טפחים .עם זאת הקרקע המקורית עליה ניטע העץ לפני שנים היתה נמוכה מהמפלס היום כחמישה טפחים כך שהחוטר אומנם היום החל לצמוח בגובה הקרוב לקרקע בפחות משלושה טפחים אך מהקרקע המקורית הוא רחוק כשבעה טפחים.
שאלתי האם הפירות שנמסוק באלול הם עורלה ?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

השאלה היתה רק אם היה נשאר מהגזע פחות מטפח, אבל אם נשאר טפח, לא מונים
ערלה אף אם הענף יצא מתחת לטפח. אך כל זה אם הענף גדל מחלק הגזע שמעל פני
האדמה. אבל כל ענף שיוצא מתחת לפני האדמה אפילו בעץ גדול שלא נקצץ צריך
לספור לו ערלה מזמן יציאתו.

הרב שאול רייכנברג