בישולי עכו"ם בדבר מעושן / עישון קר חם

שאלה:

שלום וברכה. האם יש הבדל בבישולי עכו"ם בין עישון קר לעישון חם? תודה

תשובה:

שלום וברכה

עישון קר ודאי מותר בבישולי עכו"ם וראה שו"ע סי' קיג סעי' יג, "דג שמלחו עובד כוכבים ופירות שעשנן עד שהכשירן לאכילה הרי אלו מותרין דמלוח אינו כרותח בגזירה זו והמעושן אינו כמבושל: הגה: גם כבוש אינו כמבושל דלא אסרו אלא בישול של אש (טור):"

לגבי עישון חם נחלקו הדעות: בחדרי דעה סי' פז ס"ק ו החמיר שאם זה חום שהיד סולדת בו הוא בכלל בישולי עכו"ם, אולם בשבות יעקב לבעל מנחת יעקב סי' עד נראה שהקל גם במעושן חם, וכן הבן איש חי שנה שניה חוקת עי' כ מתיר מעושן אפילו חם. מה שחשוב לדעת, שהעישון המקורי היה בתלייה בארובה וכו', אבל היום זה נעשה באופנים שונים, יש מניחים את הדג על צינור שיש בו חורים ומשם יוצאים אדים, ובזה שי שדנו שהוא בעצם נאפה עוד לפני שנעשה מעושן, וכן יש שמייבשים אותו קודם במאוור של אויר חם, וגם בזה חששו שזו אפייה, לכן כל דבר צריך ידעעה ברורה כצד זה נעשה והכרע הלכתי אם זה בכלל מעושן או מבושל.