א. תפילת השל"ה בשבת ב. אבקת שום בלילה

שאלה:

א. השנה שחל ער"ח סיון בשבת, האם ניתן להגיד תפילת השל"ה בשבת. [משום מה ראיתי שנראה שהציבור אומרה בתפילת יו"כ קטן מוקדם שחל ביום חמישי. אך לכאור' אין לזה את המעלה של אמירה בער"ח, לא?]
ב. ישנה אבקת שום שנמכרת בהכשר בד"ץ העדה החרדית כתבלין [נקרא "גבישי שום"] שזה מאה אחוז שום. איך אין בזה בעיה של שום מגולה שעבר עליו לילה?

תשובה:

שלום וברכה

א. יש לזה את המעלה של ערב ראש חודש מן הסתם, שכן את יחודו של היום לתפילות, תענית ועלייה לקברים לאלו הנוהגים בכל אלו, קבעו בהזדמנות זו ליום חמישי, ומכל מקום ודאי כדאי גם לומר בשבת, והגר"ש וואזנר זצ"ל הורה שאין בכך איסור, ולא נחשב כבקשת צרכים בשבת. לטעמי כדאי שאמהות תבקשנה על בניהן בתפילה זו מחר לאחר הדלקת הנרות.

ב. אני מניח שאכן הם כותשים יחד עם השום גם קצת קליפות, וזאת על פי מה שכתבו אחרונים [ראה הגהות יעב”ץ נדה יז א וערוך לנר שם] שכאשר נותנים מקליפות בתוך הבצל או השום מותר להלינם בלילה.