האם מועיל להתנות שלא מפרישים קרן פנסיה

שאלה:

ב"ה
כבוד הרבנים שליט"א
החוק קובע שחובה להפריש פנסיה ואפילו אם העובד מוותר אין לזה תוקף. האם לחוק זה יש דין של מנהג מדינה והוא מחייב הלכתית ?
בברכה
קובי

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה בדיני עבודה הולכים אחר החוק – מנהג המדינה. וכדברי המשנה (ב"מ ז, א) השוכר את הפועלים… הכל כמנהג המדינה. אולם אם התנה עם העובד שלא ייתן לו לפי מנהג המדינה, התנאי קיים. משום שכל תנאי שבממון קיים, אפילו אם מתנה על חיוב ממון שמחויב מהתורה מועיל לבטל, כמו כן יכול להתנות על ויתור של מנהג המדינה. ובדבר זה שונה ההלכה מהחוק, שלפי החוק לא ניתן להתנות על ויתור תנאים סוציאליים של העובד, ולפי הלכה התנאי יועיל.

בהצלחה.