מסחר בבורסה בימי שישי סמוך לשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב המשיב,
אני כיום משקיע במסחר בבורסה בישראל, אשר כמובן המסחר מתקיים בימים ראשון עד חמישי.

זמן רב אני רוצה להתחיל לסחור גם במניות בחו"ל, אשר נסחרות בימים שני עד שישי, כאשר בשישי חלק מהמסחר מתקיים לאחר כניסת השבת.

איני מחשיב עצמי כאדם דתי, אך אני משתדל לקיים חלק לא קטן ממצוות הדת.
אני מאמין בכך שאין ברכה בכסף של שבת ולכן השאלה שלי היא כזאת:
האם מותר לסחור במניות אלו?
ואם מותר לסחור במניות אלו ואני נותן פקודה לפני כניסת השבת והפקודה מתבצעת לאחר כניסת השבת, האם פעולה זו תקינה?

אשמח לתשובה בנושא.
אני כיום משקיע במסחר בבורסה בישראל, אשר כמובן המסחר מתקיים בימים ראשון עד חמישי.

זמן רב אני רוצה להתחיל לסחור גם במניות בחו"ל, אשר נסחרות בימים שני עד שישי, כאשר בשישי חלק מהמסחר מתקיים לאחר כניסת השבת.

איני מחשיב עצמי כאדם דתי, אך אני משתדל לקיים חלק לא קטן ממצוות הדת.

אני מאמין בכך שאין ברכה בכסף של שבת ולכן השאלה שלי היא כזאת:
האם מותר לסחור במניות אלו?
ואם מותר לסחור במניות אלו ואני נותן פקודה לפני כניסת השבת והפקודה מתבצעת לאחר כניסת השבת, האם פעולה זו תקינה?
אציין כי את הפעולה של ביצוע הפעולה אני יכול לבקקש לפני השבת ואז באופן אוטומטי הפעולה הזאת תתבצע במהלך שבת, כאשר אני לא נמצא כלל במערכת המחשובית ולא מחלל שבת בשליחת ביצוע הפעולה.
במידה ותשיבו שמותר, עד כמה דקות לפני שקיעת השמש אפשר לעשות פעולה רטרואקטיבית זו?

אשמח לתשובת הרב בנושא.

תשובה:

שלום וברכה

לפי דעתי יש לקנות את המניות בזמן שיש להניח שהפעולה תתבצע לפני השבת, אחרת אתה בעצם עושה משא ומתן בשבת על ידי שליח, שזה דבר אסור. באופן כללי בערב שבת משעה עשירית – שעתיים פלוס לפני השקיעה כבר לא עוסקים במשא ומתן ורק מתכוננים לשבת.

אני לא מסכים עם ההגדרה שלך שאתה אדם לא דתי, אני חושב שאתה גם טועה שאתה מגדיר את עצמך כך מסיבה פשוטה… אתה הרי מאמין בה' ומאמין בתורה שהיא תורת אמת, אחרת לא היית מקיים מצוות רבות כפי שאתה מעיד על עצמך, אם כך בוא וננתח, למה אתה לא מקיים הכל? הרי זה ציווי מוחלט מאת ה', יהודי בכל הדורות מסרו נפשם שלא להחסיר מהתורה הקדושה, מי מוותר על חיי נצח ואומר "חלק אני לא עושה"? תשובה: רק מי שמרגיש שבעצם להיות לא דתי זו הגדרה לגיטימית, יש דתי שחייב בהכל ויש לא דתי שלא חייב ממש, וזה הרי לא נכון אין דתי לא דתי כולנו יהודים בנים אהובים לבורא עולם! מכולנו הוא מצפה אותו דבר! אם כך, בוא ונתאמץ לקיים את רצונו, להיות דבוקים בו, למלא תמיד את היעוד שלנו בחיים, לחיות כאן את התכלית, נתמלא סיפוק ושמחה מהיותינו בנים לה' אלוקינו, נהיה גאים בתפקיד ונמלא אותו בתחושת שליחות שמחה באתגר המיוחד ונבצע בשלימות.

בהצלחה לכולנו! וגם הצלחה בעסקים!