ת"ח צריך שילמד ג' דברים – למה זה לא נעשה?

שאלה:

ראיתי בגמ' בחולין שצריך ת"ח ללמוד ג' דברים שחיטה מילה וכתיבה. מדוע לא נהגו בזה?

תשובה:

שלום וברכה

יש כאן שתי נקודות: א. הדורות כל כך נחלשו… הגמרא שם ט א מדברת על תלמיד חכם שבקי בכל דבר, ועל זה אמרו שלא די בידיעת עצם ההלכות, אלא צריך גם את ההתנסות המעשית אולי יזדמן לו, אבל בזמנינו, מי יכול להעדי על עצמו שאת ההלכות הוא כבר יודע… מי שיודע יורה דעה בדרך כלל יש לו עוד הרבה כדי לדעת גם חושן משפט, ומי שיודע ש"ס היטב בדרך כלל התרכז כל כך בלימוד הגמרא שלא הספיק גם שולחן ערוך, יחידים יודעים הכל ומהם אגב מצינו רבים שבקיאים גם בענינים אלו כולל הידיעה המעשית [כמו הגאון רבי מאיר ברנסדרופר זצ"ל ואחרים]. כך שכל אדם מעדיף לדעת עוד מסכת קודם שילמד שחיטה למעשה [ככל שהוא אינו מתכוין לעסוק בכך בפועל], ודי לו בידיעת הלכות שחיטה. שנית הרי כתב רש"י שם לגבי מה שאמרו הנך שכיחי, שמה שצריך לדעת בפועל זה דברים שלא כולם יודעים ואולי יזדמן לו הדבר למעשה ולא ידע לבצע, זה ב"ה לא קיים היום, בכל מקום שאדם נמצא יש לו בשר מהודר תפילין ומזוזות ומוהלים בשפע, לא אלמן ישראל.

ברכה והצלחה ויום נעים.