האם אפשר היום להפקיע קידושין?

שאלה:

שלום לרבנים האם ממש בית דין יכול להפקיע קידושין של זוג? ואם לא מה כונת הגמרא

תשובה:

שלום רב,

ודאי שלא. יש מקומות בגמרא שחכמים אמרו שבסיטואציות הללו, חז"ל הפקיעו את הקידושין אבל זה רק במקרים אלו ולא שכל בית דין יכול להפקיע קידושין. ראה בשו"ת מהרש"ם ח"ב סי' רכו אות ל': "מה שהקשה רו"מ בקידש אשה בשוק כיון דעשה שלא כהוגן נימא דאפקעינהו רבנן לקידושין במחילת כבוד תורתו הרמה נעלם ממנו דברי הרשב"א בתשובה ח"א סי' אלף קפ"ה דלא אמרינן כן בכל מקום רק במקום שאמרו חכמים וכן הוא בתשובת בית יוסף סי' י' ועיין בפני יהושע בקונטרס אחרון לכתובות ועי' בשו"ת גור אריה יהודה חלק אהע"ז סי' יו"ד שהאריך בזה ליתן טעם מדוע דוקא בקצת מקומות אמרו כן וע' במרדכי פ"ג דקידושין דהיכי דעבר בשעת קידושין אדרבנן ל"ש לומר כל דמקדש כו".

וראה עוד כאן מאמר ארוך ונפלא שנכתב בענין.