אוכל בשוק דומה לכלב

שאלה:

האם האיסור לאכול בשוק הוא גם בסוכריה בפה או מסטיק, והאם בחבישת מסכה שלא רואים שאוכל מותר

תשובה:

שלום וברכה

האיסור הוא רק בהנהגה גסה של אכילת פת או מזונות באופן בולט, אכילת סוכריה אינה בכלל זה. הכל לפי הענין…

מקורות:

ראה בקידושין מ,ב שם הובא: האוכל בשוק דומה לכלב [שגם הוא אוכל בשוק], ויש אומרים שהוא פסול לעדות. ופירש רש”י מאחר שאין לו בושת פנים ואינו מקפיד על כבודו “אינו בוש בעצמו וליפסל”. והקשו שם בתוספוץת שהרי במשנה במעשרות מבואר שתלמיד חכם אינו ראוי שיאכל בשוק,  כלומר דווקא ת”ח ולא שאר אנשים. ונאמרו בזה כה תירוצים. רבינו חננאל תירץ שהאוכל בשוק הרי הוא כמו כלב זה רק שהוא חוטף ואוכל. והתוס’ הוסיפו שהוא גוזל מאנשים פחות משווה פרוטה. ותירוץ נוסף הביאו שם, שהנחשב לדומה לכלב הוא אוכל וטועם מכל אחד המוכר שם. וכן הביא תירוץ בשם ר”ת שיש הבדל אם הוא אוכל פת או דברים אחרים. ומה שהחשיבו ככלב זה רק מי שאוכל פת.