קושי לכוון בתפילה – מה עושים?

שאלה:

שלום רב,

אני חוזרת בתשובה מזה שנה וחצי בערך
בעבר הייתי דתיה אבל במשך 10 שנים ניהלתי אורח חיים חילוני לגמרי
כיום אני מתחזקת ב"ה ומשתדלת לנהל אורח חיים חרדי
יש לי קשיים גדולים מאד בכל מה שקשור לתפילה, ואני לא יודעת למה. אני מבינה שה' רוצה שנפנה אליו כשטוב לנו, כשקשה לנו, כשאנחנו צריכים משהו, כשאנחנו רוצים להודות וכו' – אבל אני לא מרגישה שאני מצליחה להתחבר לזה.
כשקשה לי, אני במצב שאין לי כוחות נפש לשבת בנחת ולהתפלל
כשטוב לי אני בד"כ כן מצליחה להתפלל אבל הכל מאד "סתמי" – אני לא ממש מבינה מה אני עושה עם זה חוץ מקיום חובת המצווה
ניסיתי לשמוע כמה הרצאות על מעלת התפילה ולצערי עדיין לא הצלחתי להתחבר לזה.
אני מרגישה שאני מקיימת את התפילות מתוך חובה, פותחת סטופר ורצה קדימה כדי לסיים כמה שיותר מהר… וזה קשה לי.
אני מאד רוצה בכך, כי בתוך תוכי אני מבינה שיש לזה חשיבות עליונה
אודה מאד לעזרה והכוונה מה עוד אוכל לעשות בעניין וכיצד להתחזק ולהתחבר לתפילה?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה התופעה שאת מתארת, נובעת מהתפיסה שלנו שהתפילה מיועדת כדי לספק לנו את צרכינו, ממילא כשאנחנו מרגישים שהכל טוב קשה לנו להתחבר, וזה כמובן נכון, אבל לא מדוייק, ואסביר: התפילה לא מיועדת כדי לספק לנו פרנסה או בריאות, אם בורא עולם רוצה לתת לנו אותם הוא יכול לעשות את זה גם בלי תפילה. אלא ההיפך הוא הנכון, התפילה עצמה היא מטרה מאוד מיוחדת, על ידי התפילה אנחנו משרישים בלב את האמונה בכך שהכל מאת ה' יתברך. לכן בורא העולם גם יצר מציאות כזו שהרבה דברים טובים שהוא רוצה להשפיע לנו ינתנו לנו רק על ידי תפילה, כדי שבאמת יקל עלינו להתחזק באותה אמונה.

ממילא, אחרי שהבנו שהתפילה אינה אמצעי אלא מטרה, נבין שיש להשקיע בה כפי שאנחנו מחוייבים להשקיע בכל פעולה אחרת שנוגעת להשרשת האמונה בנו. לא נכון להתחבר לתפילה בגלל שאני צריך עכשיו פרנסה, ההיפך הוא הנכון, יש לנסות להתחבר לתפילה כיון שהיא יסוד האמונה, ומסייעת לנו להתחבר לאמונה בה', ולכן אדרבה ננצל שטוב לנו כדי להתרכז באמונה זו בנחת, וננצל כשרע לנו חלילה כדי להשתמש בצורך כדי להגיע לחיבור הזה, אבל בשים לב שהמטרה היא התפילה והאמונה עצמה ולא הצורך שלנו.

אני חושב שכאשר משנים את הפוקוס מהשימוש בתפילה כאמצעי להצבת התפילה כמטרה, קל יותר להתחבר, משום שבאופן זה מבינים שתנאי השטח לא רלוונטים, הם רק כלי להסתייע בו בעבודת התפילה שהיא עצמה התכלית.

בהצלחה לכולנו!