ילדים שמזניחים את החפצים במוסד

שאלה:

שלום אני אב בית בבית ספר..וקורה שאני מסתובב בכיתות ויש מלא ציוד זרוק החל מכוסות שקיות אשפה מזלגות כלי כתיבה מחשבונים ועוד דברים…הילדים פשוט זורקים ולא טורחים לקחת את זה ולפעמים זה יכול להיות תקוע חודשים הארונות ואם אני לא יטפל בזה אף אחד לא ישתמש..האם מותר לי לקחת את זה ולחלק למשפחות של אברכים או לגנים

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לחלק את החפצים למשפחות נזקקות. ויש להניח את המצב על עומדו.

פעמים רבות שהחפצים של הילדים מונחים בצורה שאינה שמורה. במקרה כזה לא ברור שהחפצים אבודים. וגם אם הם אבודים ודינה כאבדה מדעת הרי יש מחלוקת באבדה מדעת האם יכול לזכות לעצמו או לא.

כמו כן ההורים של הילדים הם בעלי החפצים, והם לא מודעים להזנחה של הספרים, והם לא התייאשו. ואם שיי לקטנים, הרי קטנים אינם בני מחילה.

בהצלחה.

מקורות:

דין אבדה מדעת – שו"ע חו"מ סימן רסא סעיף ד.

ההורים צריכים לדעת כדי להתייאש, כיון שקיי"ל ייאוש שלא מדעת לא הוה ייאוש.

קטנים לאו בני מחילה נינהו – גמרא ב"מ כב, ב.