העלמת אמת לגבי מספר שעות ליווי

שאלה:

שלום! נהג חדש חייב לעשות 60 שעות ברכב עם נהג מלווה. רבים מאד מאד, ממש כמעט כולם, כנראה מצהירים שעשו כן גם אם לא באמת עשו זאת. האם יכול אדם שנתקע בלי רכב, כיוון שאביו החזיר את הרכב לעבודה, להצהיר שנהג שישים שעות עם מלווה כאשר עשה רק מחצית מכך? אם לא יעשה זאת, ייאלץ לנהוג עוד חצי שנה עם מלווה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם משנה בדיבורו ומקבל מכך רווח, יש בזה איסור שקר מדאורייתא. ולכן אם מצהיר שנהג שישים שעות ומקבל הנאה מהשקר – אסור הדבר מהתורה.

אם לא מצהיר כלום, והם מבינים שנהגת שישים שעות, אין בכך איסור.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. דרך אגב צריך לעשות 50 שעות.
    אבל רציתי לשאול את כבוד הרב האם מספיק לעשות רוב שעות או שאולי גם אפש"ל שרוב שעה נקראת שעה
    ואז זה נהיה יותר קל לעבור 50 שעות

  2. רציתי לציין שגם אני שאלתי בעניין זה אב"ד גדול מירושלים ואסר לי לחתום כי זה שקר, לאחר מכן אבי התקשר למשרד הרישוי ואמר להם שהדבר לא מתאפשר לי לעשות בתוך חצי שנה 50 שעות כי אני בפנימיה, וצריך לחפש מלווה וזה מסובך, ורק בחופשים זה אפשרי, המנהלת שם אמרה לו שזה בסדר ושאני אשתדל לעשות כמה שעות שאני אוכל, כי ממילא הם יודעים שכמעט אף אחד לא עושה באמת 50 שעות, וכשאמרתי לאותו אב"ד דבריה של אותו מנהלת, התיר לי לעשות כמה שאספיק ולחתום שעשיתי 50 שעות. (ואמר לי משהו כמו – שזה דומה לדין של יובל, שכתוב 'לעולם' ואין הכוונה לעולם ממש אלא 'עולמו של יובל')