החלפת בגדים מול ספרי קודש / תשמיש המיטה בחדר שיש בו ספרים

שאלה:

שלום רב,
האם מותר להחליף בגדים (כשהאדם עם בגדים תחתוניים) אל מול ספרי קודש גלויים? ומה הדין כשהספרים בארון זכוכית ?
וכן מה הדין בתשמיש המיטה אל מול ספרי קודש?
ואם אסור מה נחשב ככיסוי לספרי קודש?

תשובה:

שלום וברכה

אין לעמוד ערום ממש מול כתבי קודש, כמבואר במשנה ברורה סי’ מה ס”ק ה, על פי דברי הרמב”ם בהל’ יסודי התורה פ”ו הל’ ו, אולם החלפת חולצה וכיוצא בזה מותרת. ואפילו באשה, או כשהיא מניקה, שלא אמרו טפח באשה ערווה אלא לגבי איש הרואה אותה שעלול לבוא על ידי כך לידי הרהור, אבל לגבי עצמה לא נחשב הדבר כערווה, כמבואר בסי’ עד סעי’ ד – ה.

לגבי תשמיש המיטה צריך שני כיסויים, כיסוי יכול להיות שמיכה סדין מגבת כל דבר… לגבי ספרים שנמצאים בארון סגור: אם הוא בגודל של אמה על אמה בגובה ג' אמות הרי הוא נחשב לרשות בפני עצמו ואין בעיה, ולא צריכים כלי בתוך כלי. אולם אם הוא ארון קטן אכן צריכים שיהיה כלי בתוך כלי. ראה בשו"ת שאלי ציון תניינא סי' ה' שדן בזה. כמו כן דלתות זכוכית לא יספיקו.