אומן ששכח את התכשיט של לקוח על הרכב ואבד

שאלה:

קיבלתי מלקוח שלי שקיבל מלקוח שלו תכשיט זהב לתיקון.(הפריט נקנה אצלי לפני שנתיים) .הפריט תוקן על ידי בעל מקצוע שגבה ממני 100 שח .
אני רציתי להחזירו ולגבות את ה100 שח.
בדרכי לנסיעה ללקוח הנחתי את השקית ומפתחות הרכב על גג הרכב
כדי להתארגן עם חבילות נוספות שהיו לי.את מפתחות האוטו לקחתי ואת השקית שכחתי שם .וכמובן השקית לא נמצאת
א. האם חלה עלי חובת פיצוי?
ב.במידה וכן איזה פיצוי(ערכו כיום או ערכו לפני שנתיים)
ג. האם הערך צריך להיות בכסף או בשקל זהה
ד. מה הדין במידה וללקוח יש ביטוח לתכשיט
ה. מה לגבי סכום התיקון

תשובה:

שלום וברכה,

אומן שקיבל כלי לתקן הרי הוא שומר שכר וחייב בגנבה ואבדה. יתר על כן כאשר הניח על הרכב ונסע והתכשיט נפל, הרי זה מזיק בידיים וחייב אף אם נעשה בשוגג.

לכן: א. יש חובת תשלומים ללקוח עבור אבדן התכשיט.

ב. המחיר נקבע לפי מחירו כיום.

ג. יש לשלם מחיר של התכשיט. (לא הבנתי מה הבדל בין כסף לשקל זהה).

ד. כאשר יש ביטוח על התכשיט, יש מחלקות הפוסקים האם חייב המזיק לשלם, ומאחר ויש בזה מחלוקת לא ניתן לחייב את המזיק.

ה. יש לקזז מהערך של התכשיט את תשלום התיקון, שהיה הלקוח חייב לשלם.

סיכום: אם אין ביטוח, חייב לשלם מחיר של התכשיט לפי הערך של היום ובניכוי דמי התיקון. ואם יש ביטוח על התכשיט לא ניתן לחייב.

בהצלחה.

מקורות:

מזיק חפץ מבוטח דעת האור שמח פ"ז מהלכות שכירות. ומהרש"ם ח"ז סימן ז. קובץ שיעורים כתובות אות ריז וריח. ודעתם שאין המזיק נפטר מתשלומי הנזק. מאידך בשו"ת הרי בשמים מהד"ת סימן רמה , והובא בשו"ת מנחת יצחק ח"ב סימן פח.