שינוי מצב במאוורר בשבת

שאלה:

מאוורר תלוי שמשתלשלים ממנו 2 חוטים. אחד להפעלה והשני לאפשר תנועה של המאוורר מצד לצד או לחילופין להציב אותו קבוע במקום אחד. השאלה: האם מותר בשבת ע"י החוט לשנות את מצב התזוזה של המאוורר מקבוע למסתובב ולהיפך, כי מדובר בפעולה מיכנית? והאם מותר לעשות כן גם כאשר המאוורר פועל, למשל כדי שלא יכבה את הנרות או כדי שלא יפריע למי שקשה לו עם הרוח?

תשובה:

שלום וברכה

הרוצה לסמוך להקל לשנות את מצבו של המאוורר בשבת שיסתובב, ככל שמדובר בפעולה מכנית בלבד, יש לו על מה לסמוך, אמנם יש שהחמירו בזה.

מקורות:

בשולחן שלמה סי' שח הערה לד הובא מהגרש"ז אויערבך שהתיר זאת, משום שאין בזה תיקון מנא אלא זה דרך שימוש, והשינוי הקלוש בצריכת החשמל על ידי כך הוא קלוש ולא ניכר ולא נחשב כמלאכה. אמנם בס' מאור השבת סי' יד סעי' טו הביא מהגרי"ש אלישיב זצ"ל שהחמיר בזה וחשש לאותו שינוי קל בצריכת החשמל.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. שלום וברכה.
    יש הבדל לכאורה בין הפסק של הגרש"ז אויערבך למקרה של השואל.
    במאווררים התלויים שמעתי ששם זה הדלקה חדשה, בשונה מהמאווררים העומדים, ששם מרימים את הכפתור מאחורה, כדאי לבדוק את זה…