מעלת שומרי השמיטה (פרשת בהר)

שאלה:

בפרשת בהר נאמר וכי תאמרו מה נאכל בשנה השביעית וגו' וציויתי את ברכתי לכם בשנה השישית ועשת את התבואה לשלש השנים.
אינני מבין, אם האדם מקבל משכורת פי 3 מראש בתנאי שלא יעבוד שנה אחת אין זה נסיון כ"כ, והרי ידוע ששומרי שמיטה נקראים גיבורי כח עושי דברו כמו שנאמר על המלאכים. ובשלמא אם היה עליהם לבטוח ולהאמין בה' שלא יטשם מובן מה הנסיון הגדול, אבל אם הם מקבלים את כל הכסף לשלוש שנים מראש (משכורת של 36 חודשים מראש זה המון כסף) קשה מה מעלתם הגדולה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

באור החיים הק' אכן מסביר שם שאין הכוונה לריבוי התבואה, אלא שמה שיצמח בשישית יתברך ויספיק להם לשלוש שנים, המחיר יתייקר או שיתברך במעיים, ממילא אכן צריך אמונה בשביל זה.. אמנם רש"י לא ביאר כך, אלא שמה שיזרעו בשישית יספיק עד אמצע השמינית מצד הריבוי, אבל ידוע כבר מאמרו של רבי זושא מאניפולי, שאמר שזו אכן המעלה הפחותה של אלו ששואלים "מה נאכל", אלו שלא שואלים יזכו לשפע מחוץ לגדר הטבע ולא יזדקקו לריבוי התבואה…