הזזת חפצי נוי בשבת – מוקצה מחמת חסרון כיס

שאלה:

שלום רב,
האם מותר להזיז חפצי נוי בשבת שאין להם שימוש אחר (כגון אגרטל עם פרחים מלאכותיים, אבני חן/זכוכית לנוי, תמונות עם מסגרת)?
ואם לא, מאיזו הלכה נובע האיסור?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

חפצי נוי שאדם קובע להם מקום ונזהר שלא להזיזם סתם בשבת כדי שלא ישברו או ינזקו, יש בהם איסור של מוקצה מחמת חסרון כיס, אבל אגרטל על השולחן שרגילים להזיז – אינו מוקצה ואין בכך איסור [בתמונה על הקיר חשש החזון איש שיש בהסרתה משום סותר].

מקורות:

ראה משנה ברורה בתחילת סי' שח, חיי אדם כלל סה סעי' ג, קיצור שו"ע סי' פח סעי' ו.