הדלקת נרות שבת – אורח בבית המארחים

שאלה:

האם אורחת שישנה בבית שהזמינו אותה, יכולה לברך על הדלקת נרות? (לפי הספרדים ואשכנזים)
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

למעשה השאלה לאו דוקא כשהיא ישנה שם אלא גם כאשר היא אוכלת, האם תוכל להדליק שם נרות, מקום ההדלקה מעיקר הדין הוא במקום האכילה ולא במקום השינה. אולם, כאשר במקום האכילה כבר יש אנשים אחרים המדליקים ראוי לכתחילה להדליק במקום השינה בתנאי שנשארים שם קצת להנות מהנרות, זה יכול להיות גם באותו בית, אם בני הבית מרשים להדליק בחדר השינה וזה מתאפשר ללא חשש דליקה חלילה במידה וזה לא מתאפשר, בני ספרד לא יברכו, אלא היא תשמע את הברכה מבעלת הבית ותדליק מיד לאחריה בלי הפסק, ואילו בני אשכנז נהגו שניתן לברך על תוספת אורה ואפשר לברך.

מקורות:

הטעם לכך, הוא משום שיש מחלוקת אם מברכים רק על הנר הראשון שדולק או גם על תוספת אורה, השו”ע בסי’ רסג סעי’ ח סובר שלא לברך והרמ”א מיקל וכן מנהג האשכנזים, וכיון שבעלת הבית או אשה אחרת כבר מדליקה נרות, נמצא שלדעת חלק מהפוסקים שוב לא ניתן להדליק שם בברכה, אא”כ האורחים מדליקים בחדר מיוחד להם. אולם, כאמור, לא ניתן להדליק בחדר השינה אלא אם כן אחד מבני הזוג נשאר שם קצת בתחילת הלילה להנות מהנרות, או שהנרות ארוכים דיים שידלקו בשעה שישבו לחדרם לאחר הסעודה.

על פרטים אלו ע”ע שמירת שבת כהלכתה פרק מה סעי’ ח.