האם מותר לשלוח ספר תורה בדואר / במטוס?

שאלה:

האם מותר לשלוח ס"ת בדואר או עם DHL וכדומה אם זה ארוז טוב וכלי בתוך כלי?
האם יש נ"מ אם זה לא תפור לעצי חיים? או אם האותיות בשורות האחרונות פסולות (יש נפסקים) במקום אותיות חלילות שכשרים אף ששמעתי שהגרי"ש אלישיב סבר שיוד חלול (אולי?) לא כשר?

ואם מישהו לוקם ס"ת איתו במטוס ונוסע לבד ובשדה התעופה הוא צריך השרותים ואין עם מי להשאיר המזוודה עם הס"ת האם מותר להכניס אותו לשירותים אם זה כלי בתוך כלי?

תשובה:

שלום וברכה

אפשר לשלוח ספר תורה בדואר או במטוס ובלבד שזה ארוז בצורה מכובד שבארגז ובעוד עטיפה.

אין להכניס אותו לשירותים אפילו כלי בתוך כלי יש חובה לעשות מחיצה, לכן ישאיר בחוץ ויפקיד אותו ביד אדם חרדי.

מקורות:

אני מעתיק לך מהספר לקט הקמח החדש סי' קלה, העומד לצאת לאור במהדורה מפוארת ומשוכללת בימים אלו ממש.

שליחת ס"ת בדואר דרך הים

קז] לשלוח ספר תורה על ידי הדואר דרך הים:

הנה החשש הוא שמא יזרקוהו שלא בדרך כבוד, ונראה, דהא דאיתא בגמרא (עירובין צח ע"א) דאסור לזרוק כתבי הקודש הוא דוקא בלי ארגז, אבל אין איסור לזורקם כשהם בארגז.

ומשום החשש שמא ישבו עליו, דבט"ז (יו"ד סי' רפב ס"ק ד) אוסר גם כשהוא בארגז, הנה לדעת הש"ך (שם, נקודות הכסף ס"ק א) אסור רק כשהוא בשק ולא בתיבה, דבשק שהוא רך גופו מכביד עליו. ממילא יש להקל בתיבה בתוך תיבה, משום דאין הדבר ברור שישבו עליו.

ומשום חשש שילך לאיבוד ח"ו בים, הלא פיקוח נפש חמור מדין קדושת ספר תורה, ואם התירו לאדם לנסוע דרך הים, וכל שכן ספר תורה דשרי לשולחו כך.

והא דאיתא בשלחן ערוך (שם סעי' ג) "וספר תורה עמו וכו' מניחו בחיקו כנגד ליבו", דמשמע שאין להניחו בארגז, היינו דוקא באופן שמוליכו בעצמו, דכיון דאפשר בכך הכי עבדינן, מה שאין כן בנידון דידן שאינו מוליכו בעצמו. על כן בנידון דידן נראה לומר דשרי ליתנו בארגז וכלי נוסף עליו כנ"ל (שו"ת אמרי יושר ח"ב סי' קעא ס"ק ב).

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. תודה. נראה לי שהסיכוי שמישהו ישב עליו הם קרוב לאפס, במיוחד כשכותב עליו שביר, כפי שמציע כמה פוסקים שראיתי היום.
    בדרך כלל שולחים כלי תוך כלי ובקופסת קרטון.

    עוד תשובה שאומרים לשמא יזרקוהו, זה כשהם יודעים מה בפנים.

    השאלה השניה שלי הוא כשאין עוד אדם דתי שאפשר להשאיר אצלו. כנראה אם לפחות אות אחד פסול אינו דין של ס"ת. האם ללא עצי חיים זה יספיק?

  2. כל זה לגבי ס"ת פסול אבל מה הדין בס"ת שלא נגמר עדיין האם עליו דין קדושת ס"ת וחמור משאר ספרים או יש לו דין קדושת ס"ת