בורר בשבת שלא בכלי המיועד לברירה

שאלה:

שלום,
אם בשבת אני רוצה להוציא דג מסיר עם מים והדג שקוע בתוך המים. אם אני מוציאה עם מזלג הדג מתפרק לחלקים, רציתי לדעת האם מותר לי להשתמש בממחה תפוחי אדמה (הכלי שאיתו מועכים את תפוחי האדמה לפירה) כדי להוציא את הדג, הרי זה כלי עם חורים והמים מסתננים דרכו, אבל המטרה שלי היא להוציא את הדג בשלימותו ולא על מנת לסנן את המים שלא מפריעים לי. האם מותר בשבת?
תודה רבה!

תשובה:

מצד הלכות בורר כיון שהחורים לא מיועדים להפרדת נוזלים, זה לא כלי סינון, וגם אין לך בזה ענין, אינני רואה סיבה לאסור, זה דומה מאוד למזלג שגם הוא מסנן בעצם את הנוזלים ואעפ"כ מותר מן הטעם הנ"ל. אמנם יתכן שהכלי הזה הוא מוקצה, כיון שאסור להשתמש בו בשבת לריסוק תפוחי אדמה [ראה ארחות שבת פרק ה סעי' ט], ויש לנו כלל, שכלי שמלאכתו לאיסור מותר להשתמש בו לצורך גופו רק אם אין כלי אחר של היתר המתאים לכך. לכן אם יש לך כלי אחר נוח אין להשתמש בו.

שבת שלום