התרת נדרי אבות

שאלה:

האם ניתן להתיר נדר על מנהג אבות, למשל מנהגי ספירת העומר עד שבועות, בשלושה הדיוטות? ואם כן- איך עושים זאת?

תשובה:

שלום וברכה

להתיר מנהגי אבות זו בעיה, לא מועילה התרה, אבל בדרך כלל במקרה כמו זה שאתה מציין אין זה מנהג אבות, אולי אביך נהג אבל סבך לא, מנהג שאדם לוקח על עצמו כחומרא אינו נחשב מנהג אבות שמחייב את הבנים. רק מנהג של קהילה מסוימת נחשב מנהגי אבות שלא ניתנים להתרה.

מקורות:

בשו"ת חוות יאיר (סי' קכו), יעוי"ש שדן, אם החיוב המוטל על בנים לנהוג במנהגי אבותיהם, הוא משום שניתן כח לאב לקבל הנהגות בנדר ושבועה עליו ועל זרעו אחריו, או שמנהגי האבות נחשבים לבנים כ"מנהג המקום" בעלמא, ומחמת שהם דרים במקומם ובקרב אותה קהילה. ונפק"מ בזה לענין קבלה שקיבל על עצמו אדם מסוים ולא התקבל הדבר כהנהגה קבועה על כל אנשי העיר, אם בניו אחריו מחוייבים לנהוג במנהגו. וכתב, שמכך שנהגו ישראל מקדמת דנא שאשה הנשאת לבעל ואדם העוקר דירתו למקום אחר, אינם חייבים לנהוג במנהגי אבותיהם, אלא נוהגים כמנהג המקום שבאו לשם, מוכח שמנהגי האבות אין להם תוקף מחייב, ודינם כמנהג המקום בעלמא הפוקע על ידי עקירת הדירה למקום אחר.