לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

האם אני נחשב חסר דעת?

שאלה:

שלום
אני חולה נפש כבר 20 שנה אחרי ארבע אישפוזים במחלקה הסגורה אני שותה מלא כדורים ומטופל פעם בחודש בבית חולים האם זה נקרא שהדעת שלי נפגמה אני לא רוצה תשובה מתחנפת או מחזקת אני צריך לדעת הלכתית כי יש לזה פגיעה בכמה מישורים

תשובה:

שלום רב,

התשובה היא קצת מורכבת… כלומר, אם אתה לוקח כדורים וכאשר אתה מאוזן ע"י הכדורים אתה יודע להבחין בין רע לטוב (זה דוגמה כמובן), ומתנהג באופן סביר יחסית, זה לא נחשב ל"שוטה" שהוא פטור מהמצוות. ישנם אנשים רבים בעולם, לא כולם חכמים ולא כולם נבונים, וגם לא כולם נוהגים באופן נורמלי יחסית, אבל עדיין כל עוד הוא יודע מה טוב ומה לא טוב, הוא נחשב לאדם רגיל. הגמרא נותנת כמה דוגמאות, לא עושה לי רושם שכאשר אתה מאוזן ע"י הכדורים אתה מגיע לרמה הזו.

יש נושא אחר, שלפעמים בדברים מסויימים, יתכן שתחשב לאנוס. זה ודאי מאד ספיציפי לסיטואציה שאתה נמצא בה, לדבר עצמו, אני לא יודע כלום כמובן, אלא רק מציין שלפעמים למרות שבן אדם אינו "שוטה" בהגדרה הוא עשוי להיחשב כאנוס.