איך לומדים תשובות של אחרונים?

שאלה:

שלום רב, איך מומלץ ללמוד שו"ת? למשל כאשר יש שו"ת ברמה גבוהה האם העיקר זה ההבנה ומספיקה קריאה בלבד והבנת הפשט בדומה לגמרא, ולמשל בשו"ת פשוט יותר יש להעמיק יותר ולסכם כדי לזכור בע"פ גם כן ?

תשובה:

שלום וברכה

ככלל כאשר מעיינים בשו"ת אין מטרה לדעת כל מילה הכתובה בו, כל ראיה וכל צד ומובאה, אלא לדעת את שיטתו ואת הראיות והסברות העיקריות. אחרת תזדקק להשקיע לפעמים ימים שלמים בתשובה אחת מסועפת של אחד מגדולי האחרונים. כמובן צריך ללמוד בעיון כדי שלא לשגות מרוב מהירות בהבנת עיקרי הדברים…

את המסקנות והידיעות המרכזיות האלו תסכם לעצמך.

בהצלחה.