גן פרטי שחזר לפעול ויש הורים שמנועים לשלוח

שאלה:

אני מפעילה גן פרטי, בתקופת הקורונה הגן לא פעל, עכשיו הוא שב לפעילות באישור משרד הבריאות.
יש הורים שחוששים לשלוח האם הם מחויבים בתשלום או שעלי לספוג את ההפסד.

תשובה:

שלום וברכה,

בימים אלו שקיים הקלה בשל נגיף הקורונה ומשרד הבריאות פותח את גני הילדים, אולם הורים רבים עדיין לא מעוניינים לשלוח את ילדיהם, מאחר והנגיף עדיין קיים, וגם יש חשש של התפרצות נוספת – ח"ו. אם רוב העיר באזור המגורים לא שולחים, הרי זה נחשב לדבר ודינו כמכת מדינה – שאין חובה על ההורים לשלם. אם באותו אזור מגורים רובם שולחים את ילדיהם לגנים, אין זה דבר, וחייבים ההורים [שלא שולחים] לשלם מאותו זמן שנפתח הגן.

הרוב נמדד לפי השכונה, ולא לפי הגן. וכן לא לפי רוב העיר. יש שכונות שהאזור מסוכן ויש אזורים שיש פחות התפשטות. ולכן יש לבדוק את הרוב לפי כל שכונה או מושב.

בהצלחה.

מקורות:

ראה ש"ך חו"מ סימן שלד ס"ק ג הביא את דברי ההגהת אשר"י שאם הרוב ברחו מהעיר מפני הדבר, אין זה מכת מדינה להפסיד את המשכיר, כיון שאומר לשוכר הייתי משכיר ליחדים. והש"ך חולק על דבריו וכתב שאם הרוב ברחו נחשב לדבר ודינו כמכת מדינה. וכן מבואר בטושו"ע סימן שכב שדי שרוב השדות נשתדפו שיהיה דינו כמכת מדינה. והקצות הביא את הדעה החולקת שצריך שיהיה כל העיר, אולם אין ראיה שהקצות חולק על השו"ע, אלא בא לבאר את טעם החולקים.